Qui va ser Alec Wainman?

Alec Wainman (1913-1989) era un jove de 23 anys ple d’ideals, pacifista i apolític que, davant l’angoixa que li produïa la situació que vivia Espanya, on els nacionals s’havien aixecat contra la República, es va allistar com a voluntari de la Unitat Mèdica Britànica (BMU), això li va suposar l’inici d’un viatge de dos anys que li marcaria de per vida.

El 31 d’agost va arribar a Espanya per donar suport a les milícies republicanes. Va venir amb la seva fidel companya, una càmera “Leica”. Lingüista amb talent, ràpidament va aprendre a parlar amb fluïdesa espanyol, català i basc, la qual cosa, a més de ser-li molt útil, el va apropar a la gent.

“Els colors de la primavera eren increïbles. Hi havia com a mínim deu tons diferents de verd a més dels tons turquesa o morats de la Mediterrània, el blanc brillant de les cases i la textura sorrenca dels penya-segats. Les úniques notes discordants de l’escena plenament bucòlica eren les veus estridents de les dones catalanes apedaçant les xarxes esquinçades pel pes de la captura de la nit…”

Alec Wainman
Autor: Clemens Schmillen

Gràcies a Alec Wainman avui tenim una imatge més clara del que va ser Tossa durant la Guerra Civil. A Tossa es van requisar la majoria de les càmeres de foto que hi havia al municipi, però Wainman tenia una autorització per poder fer fotografies i això li va permetre fotografiar ple de paisatges, pobles i ciutadans d’arreu de la península, també de Tossa.

Design a site like this with WordPress.com
Per començar